בניית תכנית עסקית
רופאים ובעלי מרפאות, מתלבטים בשאלה מה החזון שלי? ולאן אני רוצה להגיע בעוד כמה שנים? האם כדאי לצאת לעצמאות? או האם כדאי לי להגדיל את העסק שלי?
פתיחת העסק מלווה בעלויות גבוהות: שכירות, הוצאות שוטפות, בניית נכסים דיגיטליים והשקעת תקציבי שיווק, גיוס כ"א, אדריכלות, ציוד וחומרים ועוד…
הגדלת העסק מלווה גם היא בעלויות גבוהות: תקציבי השיווק, התחייבויות לספקים, גידול בכ"א ולעיתים אף הגדלת שטח המרפאה.
ולא פעם בחישוב גס ההוצאות נראות גבוהות / עד כדי בלתי סבירות ואותו רופא/ בעל מרפאה, חושש מהצעד.
מנגד ישנם אנשים שלא מבצעים את התכנון הרצוי ואומרים "יהיה בסדר", משלבים מכשור, מוסיפים רופאים, ואז שההכנסות נמוכות מההכנסות הצפויות הם נכנסים לקשיים שלעיתים קשה לצאת מהם.
התוכנית העסקית תפקידה לעשות סדר, להיות הWaze שלנו לכיוון החזון והמטרה של בעל העסק.
היועץ העסקי נפגש עם הרופא/בעל המרפאה, ביחד איתו מדייק את החזון שלו, ואת המטרות העסקיות, מבצע סריקה של העסק הקיים או פוטנציאל עסק החדש תוך בדיקת את כל הפרמטרים המשפיעים על הצלחת העסק.
תכנית עסקית מקיפה כוללת את הפרמטרים הבאים:
> מחקר שוק- בחינת השוק וגודלו, בחינת ההעדפות של הלקוחות והמגמות הצפויות בשנים הקרובות.
> בחינת השפעות נוספות- כלכליות, משפטיות, גאוגרפיות ופוליטיות שיכולות להשפיע על האקלים בשוק באופן עקיף ועל העסק באופן ישיר.
> מחקר מתחרים- מי הם המתחרים הישירים והעקיפים בתחום ובאזור של העסק בפרט. אלו שירותים הם מציעים, מה טווחי המחירים שלהם, מה רמת השירות וכ"ו…
> מחקר על עיר שבה נמצא העסק- התפתחות דמוגרפית, מה אחוז של קהל הלקוחות של העסק, מצב סוציו אקונומי ועוד…
> ניתוח SWOT מקיף על העסק – מהם החוזקות והחולשות של העסק לעומת המתחרים ומול השוק, ומהם ההזדמנויות והאיומים של העסק בתוך שוק הרפואה.
> אסטרטגיית שיווק – יצירת הערך של העסק: מהם היתרונות של העסק לעומת האחרים, מה הבשורה שהוא מביא לעולם? אמצעי השיווק הנכונים ביותר לקדם את העסק, ניתוח הנתונים ויצירת מודל להשקעה בנכסים הדיגיטליים הרלוונטיים על מנת להשיג את התוצאות הטובות ביותר.
> אסטרטגיית מכירות – מי מבצע את המכירה, הרופא, מנהלת המרפאה/מתאמת מכירות או שאולי פקידות הקבלה. מהי אסטרטגיית המכירות הנכונה ביותר לעסק? אסט' מבוססת מחיר, מבוססת שירות או שילוב של שניהם.
> ניהול מצבת כ"א – תכנון מדויק של מצבת כ"א – כמה רופאים צריכים להיות בעסק? האם מאותו תחום? האם מתחומים שונים? הצוות המלווה: מתאמות מכירה, מזכירות, סייעות ובמידת הצורך ניהול.
> התכנות העסק- באילו ימים הוא עובד, כמות השעות, חלוקה לימים ולשעות לכל הצוותים.
> תחזיות פיננסיות: דוחות כספיים, לרבות דוחות רווח והפסד, מאזנים ותחזיות תזרים מזומנים, המדגימים את הביצועים הכספיים הצפויים של העסק במהלך השנים הקרובות.
היועץ העסקי מכין את התכנית העסקית בשלבים:
שלב הראשון – פגישת הכנה עם הרופא/ בעל המרפאה:
דיוק החזון והמטרות העסקיות, האמצעים הכלכליים העומדים לרשות הרופא, בחינת הנכסים הקיימים במידה ויש: המרפאה, הציוד והמכשור. הנכסים הדיגיטליים ותפעולם, בחינת צוות הקיים, השירותים הניתנים במרפאה, תמחור השירותים, המסלול שעובר הלקוח במרפאה, חווית ושירות הלקוח.
שלב השני – שלב איסוף הנתונים ובניית תכנית עסקית מקיפה :
התוכנית כוללת 3 תרחישים: אופטימי, ריאלי ופסימי.
שלב השלישי – הצגת התכנית המפורטת לרופא/ בעל המרפאה, מורידה את התיאוריה לפרקטיקה:
מה ההשקעה הנדרשת לכל פרמטר, ומה ההכנסות הצפויות מכל תחום/רופא במרפאה.
חלוקה להוצאות שוטפות: שכירות, חשמל/מים/ארנונה, ציוד משרדי, ציוד נלווה, השקעה בשיווק, השקעה בכ"א, מיסים ועוד… אך גם ישנה התייחסות להוצאות החד פעמיות: רכישת ציוד קבוע, אדריכלות, שיפוץ במידת הצורך ועוד…
בסיכום מקבלים תמונה האם הקמת העסק או הגדלתו רווחית.
הרופא / בעל המרפאה מקבל דרך התכנית העסקית תמונה אמיתית מבוססת נתונים מספריים ואינו מקבל החלטות רק על סמך תחושות בטן, תחושות בטן הן הכי טובות שהן מעוגנות במספרים.